Title Image

Co nas wyróżnia?

„Największy błąd w leczeniu ciała ludzkiego polega na tym, że lekarze nie znają całości. Żadna część nie będzie zdrowa, dopóki całość nie będzie zdrowa” -Platon

Z tego artykułu dowiesz się:

– kiedy warto skorzystać z pomocy dietetyka ImmunoDiet,

– przy jakich schorzeniach pomagamy dietą (bo to nie tylko Hashimoto, czy stwardnienie rozsiane, ale wiele innych)

– dlaczego odpowiednio dobrana dieta jest tak ważna,

– i jaka jest nasza filozofia pracy z pacjentem.

 

 

 

Dietoterapia – moją receptą na zdrowie

To najskuteczniejsza metoda nie tylko w procesie odchudzania – w walce ze zbędnymi kilogramami, ale także podczas leczenia schorzeń dietozależnych. Nie jest żadnym novum. Od lat, w wielu zakątkach świata ludzie leczą problemy zdrowotne za pomocą właściwie dobranej, indywidualnie dopasowanej diety. Mądrym odżywianiem.
Jest to najskuteczniejsza i najbezpieczniejsza – bo naturalna – metoda leczenia.
Tak jak niezdrowa żywność może spowodować wiele szkód w naszym organizmie i zapoczątkować rozwój wielu chorób, tak odpowiednio dobrany system żywienia pomaga przywrócić dobrą kondycję organizmu, powstrzymać rozwój choroby, a nierzadko również ją wyleczyć.
Oczywiście w 100 procentach nie zastąpi medycyny konwencjonalnej, która w przypadku wielu chorób jest niezbędna, ale nie może być traktowana jak ostatnia deska ratunku, gdy lekarze rozłożą ręce. Powinna ją co najmniej uzupełniać. A najlepiej, jeśli zostanie zastosowana jako jeden z niezbędnych elementów powrotu do zdrowia już na początku walki z chorobą.
Nie jestem lekarzem i nie neguję ich pracy, ale uważam, że przez wąskie specjalizacje nie zawsze są w stanie sprostać oczekiwaniom naszego organizmu. Zwłaszcza w przypadku chorób dietozależnych, chorób które dotykają wiele organów, albo tylko pośrednio zaburzają pracę układu trawiennego.
Dietoterapia to nie tylko leczenie żywnością medyczną, czyli specjalistycznym pokarmem, przygotowanym dla osób o określonym profilu chorobowym. Może polegać także na ograniczeniu lub wyeliminowaniu z jadłospisu niektórych produktów lub składników żywności, powodujących patologie, bądź też na wprowadzeniu – czasowo, albo na stałe – dodatkowego produktu, celem uzupełnienia niedoborów witamin lub składników mineralnych spowodowanych np. problemem z  ich wchłanianiem.
Dietoterapia sprawdza się więc w procesie łagodzenia i niwelowania skutków stanu zapalnego, który już nastąpił, ale też w ramach prewencji, poprzez uzupełnienie niedoboru lub usunięcie nadmiaru składników, mogących w przyszłości doprowadzić do stanu zapalnego, zapobiega ryzyku jego wystąpienia.
Mówi się, że skuteczność dietoterapii w dużej mierze zależy od jednostki chorobowej. Badania epidemiologiczne jednoznacznie potwierdzają jednak, że bez względu na podłoże problemu, odpowiednio wcześnie wprowadzona i właściwie dobrana dieta:
– wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, spadek poziomu glukozy, obniżenie napięcia mięśni, wzrost energii i poprawę samopoczucia,
– niweluje bóle głowy – w tym migrenowe, bóle stawów, problemy z koncentracją,
– poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci (nawet przy zaawansowanych chorobach skórnych i alergiach),
– oczyszcza organizm ze złogów, wpływając na usprawnienie pracy układu pokarmowego.
A co jest w tym wszystkim najważniejsze? Skutkiem – w pewnym sensie ubocznym – wprowadzenia właściwego systemu żywienia jest utrata nadmiernych kilogramów, samoczynne wyrównanie wagi i poprawa proporcji sylwetki!
Metoda ta jest więc odpowiednia dla każdego, kto nie cieszy się pełnią zdrowia, a nawet jeśli czuje się dobrze, pragnie czuć się jeszcze lepiej:
– osoby z nadwagą lub niedowagą
– osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania (bulimia, anoreksja)
– osoby zmagające się z chorobami degeneracyjnymi i współczesnymi chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak np. ADHD, alkoholizm, ataksja, zaburzenia równowagi, autyzm, bezpłodność, bóle mięśni, bóle kości, osteoporoza, choroba Parkinsona, choroby neurologiczne (demencja starcza, Alzheimer, schizofrenia), choroby serca, ciągłe przeziębienia, depresja, głód słodyczy, migreny, napady padaczkowe, nietolerancja nabiału, nowotwory, nudności, opóźniony wzrost, pokrzywka/ wysypka poronienia, schorzenia autoimmunologiczne (cukrzyca, zapalenie tarczycy, Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, łysienie plackowate, toczeń, bielactwo), stany lękowe, stwardnienie zanikowe boczne, zaburzenia świadomości, zaburzenia trawienia (gazy, wzdęcia, biegunka, zaparcia, ucisk w żołądku itd.), zespół jelita drażliwego, złe wchłanianie substancji odżywczych
– osoby zainteresowane zdrowym, odpowiedzialnym żywieniem i stylem życia
– osoby uzależnione od używek, substancji psychoaktywnych itp., które pragną pozbyć się nałogu
– osoby dbające o kondycje, sportowcy
rodzice zaniepokojeni nawykami żywieniowymi swoich dzieci
– osoby z odpowiednią wagą, ale pozbawione energii i chęci do życia, potrzebujące zmian i pomocy w ich dokonaniu
– osoby z alergiami pokarmowymi.
Jeśli dotychczas nie stwierdzono u Ciebie żadnej przewlekłej choroby, ale odczuwasz dolegliwości, których być nie powinno, zapoznaj się z poniższymi informacjami. Być może sam odkryjesz przyczynę takiego stanu rzeczy.
Zdiagnozowanie choroby często bywa kłopotliwe, nawet dla lekarza. Wiele chorób łączą te same objawy, albo brak objawów, a niektóre z nich mogą nie być widoczne na pierwszy rzut oka. Niemniej jednak są takie czynniki, które powinny zwrócić naszą uwagę, a ich pojawienie się nawet zaniepokoić. Poniżej lista najważniejszych objawów spadku kondycji naszego organizmu:
– apatia
– bezpłodność
– bladość skóry
– brak rzęs / lub ich przerzedzenie na dolnej powiece
– bóle mięśni / bóle stawów / częste bóle głowy
– ciemne plamy na skórze
– częste uczucie głodu w około 2-3 godziny po posiłku
– depresja
– kłopoty z pamięcią
– lęk
– niska temperatura ciała
– nocne poty
– migreny
– nadmierna senność po posiłku (w tym o przewadze węglowodanów).
– obfite krwawienia miesięczne
– opuchnięta twarz
– problemy z pamięcią i koncentracją
– przybieranie na wadze lub trudności z utratą wagi
– refluks
– spadki nastroju
– sucha skóra i włosy
– utrata lub przerzedzenie włosów
– utrata włosów na zewnętrznych końcówkach brwi
– zaburzenia snu i / lub bezsenność
– zadyszka przy niewielkim wysiłku
– zatrzymanie wody w organizmie
– zatwardzenia
– zawroty głowy
– zimne stopy i dłonie
– zmęczenie lub osłabienie
– zmniejszone pocenie się.
Oczywiście to, że je odczuwasz nie musi być powodem do paniki. Zastanów się jednak, czy pojawiają się w jakichś konkretnych momentach (np. po jakimś określonym posiłkiem, albo tuż przed), czy mogą być czymś spowodowane i z jakim nasileniem je odczuwasz, a w razie konieczności skonsultuj ze specjalistą.
Czego możesz oczekiwać od nas?
Zapewnimy Ci wiedzę i doświadczenie, które dają gwarancję skuteczności. Gotowa recepta na zdrowie, opracowana na podstawie Twoich potrzeb i oczekiwań pozwoli Ci płynnie wprowadzić zmiany, które przyniosą realne efekty.